Hoe werkt het?

Uitleg over hoe de metro werkt

Voor de forenzen die dagelijks gebruik maken van het metronetwerk lijkt het allemaal gesneden koek, maar als toerist is reizen met de metro niet altijd even eenvoudig. Hoe verloopt een metroreis nou eigenlijk? Welke richting moet je op en hoe werken de toegangspoortjes. En hoe weet je of je moet overstappen en waar zijn de uitgangen?

Bepaal het metrostation

In de omgeving van alle hotspots van Parijs zijn er metrostations op loopafstand. Bepaal via de metrokaart of via dit overzicht met bezienswaardigheden welk metrostation je moet nemen. Reizen per metro begint, hoe kan het ook anders, met het betreden van het ondergrondse. Je herkent de metrostations aan letter M, de term Metropolitain of aan de term Metro. Via een trap of roltrap daal je af richting het perron. Bij de wat grotere metrostations kan dit nog een aardig eind lopen zijn.

Toegangspoort

Om daadwerkelijk toegang te krijgen tot het perron moet je uiteraard een geldig vervoersbewijs hebben. Het kaartje stop je in de gleuf van het toegangspoortje waarna deze weer wordt uitgescheiden door een volgende gleuf. Neem het kaartje mee en ga door de poortjes en schuifdeurtjes. De metrostations beschikken ook over bredere toegangspoortjes die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Naar het perron

Afhankelijk van hoe groot het metrostation is, heb je de keuze uit twee of meer perrons. Belangrijk is om te bepalen waar het metrostation van uw eindbestemming zich bevindt. Kijk op welke metrolijn zich het station bevindt en kies het perron van deze metrolijn. Let goed op dat je ook de goede richting opgaat, want er gaan natuurlijk ook metro’s de andere kant op. Kijk wat het laatste station van de metrolijn is en kies het perron aangeduid met de juiste “direction”.

Overstappen

Het komt vaak voor dat je tijdens een reis moet overstappen. Je herkent de overstapstations op de Metrokaart doordat dit grotere (vaak langwerpige of ovale) bolletjes zijn. Op een overstapstation volg je ook de borden naar de metrolijn die je moet hebben en zorg dat je de juiste “direction”, oftewel eindpunt, kiest.

Voorbeeld 1: reizen van Eiffeltoren naar Moulin Rouge

  1. Loop naar metrostation Bir Hakeim
  2. Kies metrolijn 6 met “direction Charles de Gaulle étoile”
  3. Stap uit op overstapstation (en tevens eindpunt van metrolijn 6) ACharles de Gaulle étoile
  4. Reis verder met metrolijn 2 “direction Nation”
  5. Stap uit bij metrostation Blanche
  6. Loop naar de Moulin Rouge

Voorbeeld 2: reizen van Montmartre naar de Notre-Dame

  1. Loop naar metrostation Anvers
  2. Kies metrolijn 2 met “direction Nation”
  3. Stap uit bij overstapstation Barbès-Rouchechouart
  4. Reis verder met metrolijn 4 “direction Mairie de Montrouge”
  5. Stap uit bij metrostation Saint-Michel – Notre-Dame
  6. Loop naar de Notre-Dame

Instappen en reizen

Op de perrons is op borden aangegeven hoe lang het nog duurt voordat er weer een metro vertrekt en in welke richting je reist. Laat voordat je instapt altijd eerst de mensen in de metro uitstappen. Kies een plaats om te zitten of te staan en wacht tot de metro weer vertrekt. De deuren sluiten hierbij automatisch dus zorg ervoor dat je niet tussen de deuren komt. Let tijdens het reizen altijd goed op je eigendommen, zoals altijd zijn er op drukke plekken ook mensen die het minder goed met je spullen voorhebben.

Het metrostation verlaten

Wanneer je op het eindpunt van de reis bent aangekomen kan je weer naar het ‘bovengrondse’ gaan. Volg hiervoor de borden “sortie”. Grotere metrostations beschikken over meerdere uitgangen waardoor je de juiste uitgang moet kiezen. Hierdoor kom je direct goed uit ten opzichte van de bezienswaardigheid of locatie die je wilt bezoeken.

RER

Vergelijkbaar met het metrostelsel uit de Parijse binnenstad is RER, oftewel Réseau Express Régional. Dit stelsel bedient echter vooral de forenzen uit de buitenwijken van Parijs en heeft dus een meer regionale functie. Waar de metrolijnen een eigen cijfer hebben, hebben de RER-lijnen een letter. Je herkent een RER station aan een blauw bord met de letters RER in het wit. De RER-lijnen zijn ingedeeld in zones (1 tot en met 6).

Reactie plaatsen

Reacties

Karel ten Böhmer
2 maanden geleden

Ik kom vanuit Nederland op noord aan, daarna doorreizen naar zuid om op de trein naar Lu Puy te reizen om de Camino te lopen.
Graag een reis advies metro Parijs.